Duizeligheid en vestibulaire revalidatie

BPPD staat voor Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid. Dit is een vorm van draaiduizeligheid bij (plotselinge) veranderingen van de stand van het hoofd.

De duizeligheid kan bijvoorbeeld opgewekt worden door omdraaien in bed, overeind komen vanuit lig, vooroverbukken, omkijken of omhoog kijken.

BPPD kan optreden na langdurige bedlegerigheid, griepperiodes, een operatie, schedeltrauma, maar in de helft van de gevallen is er geen aanleiding voor de plotselinge klachten.

Typisch kenmerk van de klacht is de korte duur. De klachten worden omschreven als duizeligheid, maar soms ook als lichtzweverig gevoel of valneiging.

 

Vestibulaire revalidatie is een oefentherapie die gericht is op het verminderen van symptomen veroorzaakt door vestibulaire dysfunctie. Primair bestaan deze symptomen uit duizeligheid, balansproblemen en visusproblemen. Secundair kunnen angst en depressie voorkomen.

Als gevolg van deze symptomen zijn patiënten geneigd bepaalde bewegingen te vermijden met als gevolg afname van hun activiteiten niveau. Vestibulaire revalidatie heeft de volgende doelstellingen:
– vermindering van duizeligheid en visusproblemen
– verbetering van balans-/evenwichtsstoornissen
– verminderen van angst
– verbeteren van activiteiten uit het dagelijks leven. 

Bij Praktijk Vandaag is Reggy gespecialiseerd in vestibulaire revalidatie en BPPD.

Een Engelstalig filmpje dat laat zien wat er met de oorkristallen gebeurt als de Eply-test bij BPPD gedaan wordt.

Dit filmpje van de collega’s van Fysio-experts geeft uitleg over BPPD.